# This is How You Can Calculate Percentage Very Easily

Learn how to calculate percentage and percentage increase with various examples to aid you.

ScienceStruck Staff

Last Updated: Aug 11, 2018

**Percentage = (Given number/Total number) x 100**

For example, if your score in an exam is 45 out of 50 the percent score will be

90% [(45/50) x 100].

What is Percentage?

'Per-centage', literally means 'per 100 pieces' of anything, which is one way of specifying the fraction of a complete whole. A percentage value is a fraction multiplied by 100. It is denoted by the percent sign, "%". Percentage is used to compare the quantities relative to each other, as to how large or small a quantity is with respect to the other.

Examples for Calculating Percentage

Example 1

If you are given two numbers, say 15 and 40, and asked to find the percentage of the lower number to the higher, this is how you go about it.

15/40 = 0.375, multiply it by 100, that is, 0.375 x 100 = 37.5%

So, the number 15 is 37.5% of the number 40.

15/40 = 0.375, multiply it by 100, that is, 0.375 x 100 = 37.5%

So, the number 15 is 37.5% of the number 40.

Example 2

Let us assume a basket of fruits. Out of a total of 20 fruits, 5 are apples, 10 are oranges and 5 are pineapples. Then the percentage of all three fruits in the basket is calculated in the following way. First determine the 'part' and the 'whole'. The 'whole' is the fruit basket containing 20 fruits and the parts are 5 apples, 10 oranges and 5 pineapples.

Fraction of Apples in the Basket = 5/20 = ¼

Fraction of Oranges in the Basket = 10/20 = ½

Fraction of Pineapples in the Basket = 5/20 = ¼

Therefore, in the aforementioned example,

Percentage of Apples = 5/20 x 100 = ¼ x 100 = 25%

Percentage of Oranges = 10/20 x 100 = 1/2 x 100 = 50%

Percentage of Pineapples = 5/20 x 100 = ¼ x 100 = 25%

Example 3

15 out of 30 girls wore pink ribbons to the party. Calculate the number of girls in percentage who wore pink ribbons.

15/30 x 100 = 0.5 x 100 = 50%

15/30 x 100 = 0.5 x 100 = 50%

Example 4

The ice cream seller increased the price of his strawberry ice cream cone, earlier priced at $2.50, by 15%. Calculate the new price of strawberry ice cream cone.

2.50 x 15/100 = 0.375. Round off 0.375 to 0.4

Add 0.4 + 2.50 = $3

Therefore the new price is now $3.

2.50 x 15/100 = 0.375. Round off 0.375 to 0.4

Add 0.4 + 2.50 = $3

Therefore the new price is now $3.

Example 5

There were forty sparrows sitting on a tree. Ten flew away, so what is the percentage of sparrows that flew away?

10/40 x 100 = 25%

You may complicate the above problem by trying to calculate the percentage of sparrows that are still sitting on the tree.

10/40 x 100 = 25%

You may complicate the above problem by trying to calculate the percentage of sparrows that are still sitting on the tree.

Number of sparrows still sitting on the tree = Total sparrows - number of sparrows who flew away, i.e., 40 - 10 = 30.

Percentage of sparrows still sitting on the tree = 30/40 x 100 = 75%

How to Find Percentage Change

To find the percentage change, just subtract the smaller number from the bigger one. Then divide the answer by the original number, that is, the number you subtracted. Now multiply it by 100 and you get the percentage change.

65 - 50 = 15/50 = 0.3 x 100 = 30% increase.